اولین همایش بین المللی اربعین از منظر علوم، فنون و هنرهای تجسمی با مدیریت پردیس البرز دانشگاه تهران و دفتر بسیج اساتید دانشگاه تهران و با همکاری مراکز علمی دانشگاه های خارجی در دو نوبت در شهریور ماه و اسفند 1402 در دو سطح خارجی و داخلی برگزار خواهد شد. در این همایش بین المللی اساتیدی از دانشگاه های خارجی و داخلی به تبیین علمی پدیده اربعین از ابعاد گوناگون آن خواهند پرداخت. زیرا برگزارکنندگان همایش بر این باورند که پدیده پیاده روی اربعین حسینی دارای ابعاد مختلفی است  و لذا ضرورت دارد تا با مشارکت همه فعالان و اندیشمندان و صاحبنظران در حوزه های مختلف علمی به بررسی وجوه مخلتف این پدیده پرداخته شود. اما تفاوت اصلی این همایش با سایر همایش های اربعین، نگاه کلان تر ناظر به وجوه متعدد ظرفیت های بالقوه و بالفعل موضوع است که ضرورت دارد ضمن تبیین  ابعاد گوناگون آن، شاهد تاثیرات مثبت معنوی آن در بین سایر ملل و کشورهای جهان باشیم.

ما همه ساله شاهد پیاده روی چند ده میلیونی مردم از سراسر جهان از نژادها و ملیت های مختلف اعم از زن و مرد، پیر و جوان، مسلمان و مسیحی، عامی و عالم، فقیر و غنی، عرب و غیر عرب به مقصد کربلا هستیم که جهت عرض ارادت به امام حسین (ع) و نیز هم ذات پنداری با پیاده روندگان اربعین در مراسم اربعین بعد از واقعه کربلاء، عازم آن جا می شوند و اجتماعی را تشکیل می دهند که در قرن حاضر، جزو اجتماعات استثنائی به لحاظ حجم و تعداد شرکت کنندگان به شمار می رود که در جای خود نیاز به مطالعه علمی بیشتری دارد . امید است برگزاری این همایش ذره ای از عمق این پدیده اعجاز گونه را از همه وجوه آن بکاود و در معرفی آن موفق باشد.